Autor Wątek: ROOT na Magiku 32A/32B PerfectSPL  (Przeczytany 31035 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline damianpiwowarski

  • Ekspert Android
  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
  • VIP Level: 10
ROOT na Magiku 32A/32B PerfectSPL
« : Listopad 25, 2009, 21:00:11 »
Nie ponoszę odpowiedzialności za ewentualne straty zaistniałe w wyniku stosowania się do poniższego tekstu. Jednak nie słyszałem o osobie, której poniższa metoda nie umożliwiła ROOTa/zbrickowała gfona!

Wszystko opisałem dla początkującego usera, krok po kroku. Jeżeli masz jakieś dąsy że się rozpisałem czy coś - nie komentuj  :sleepy:




Ostatnimi czasy zauważyłem znaczne przyrost użytkowników Magica. Nie wiem czym jest to spowodowane, ale przy okazji większego zainteresowania rośnie zapotrzebowanie na zmiany ROMU, Root i inne tego typu modyfikacje.

Napisałem to też, ponieważ Evendim nie raczył dokończyć swojego poradnika od kilku miesięcy ...

Wielu pyta się jak zmienić ROM, ale tak żeby nie zrobić z androida bricka, ja jako że już zmieniałem ROMy nie raz - pokażę najprostszą metodę. Nie jestem jakimś specem od tego, ale to co najważniejsze zrobimy. Bez bólu.

SPIS METOD ROOT'A:

- Perfect SPL / Perfected SPL + non-perfect
- 2 metoda dla perfect SPL (jeżeli wyskakują Ci w 1 sposobie błędy. DZIAŁA SPRAWDZANE 2x)
- Dla magików bez perfecta, starsza metoda



==============================================================
Root wg. Najnowszej paczki, instrukcja dla PerfectSPL !
==============================================================

Jeżeli chcecie użyć najnowszej paczki Rentlessa, to proces Rootowania może się różnić! Jeżeli masz PerfectSPL - jesteś skazany na najnowszą paczkę. Ale bez obaw! Z tego co zauważyłem - wszystko odbywa się, bardziej "automatycznie".

Więc aby Zrootować urządzenie najnowszą paczką:

1. Kliknij w Get Started.

2. Pojawi ci się okienko wysuwające się z boku. Podepnij magika

3. W polach USB Device Drive, Flashrec target location oraz recovery location zmień literkę na taką jaką jest podpięty magic.
Sprawdzisz to w "mój komputer". Mi np. magika wykryło jako "Removable Disk (M:)". To "M" to ta literka.
Jeżeli nie wykrywa Ci magica - kliknij na "USB Device".

4. Kliknij na pole "ROOTING" po lewej stronie.

5. Wyskoczy informacja. Jeżeli twoje urządzenie posiada ROM z oficjalnym HTC Sense 3.03 - kliknij tak. Jeżeli nie (jest to zwykły magic z orange) - kliknij nie.

6. Po wybraniu "Nie" wyskoczy kolejne okienko. Tym razem zadane nam pytanie: "Czy twoje urządzenie posiada androida w wersji 1.6?"
Jeżeli ma - klikasz Tak. Jeżeli masz 1.5 (Cupcake) - kliknij nie. (Wersję androida sprawdzisz w ustawieniach->Informacje o urządzeniu albo cosw tym stylu.)

7. Następne pole i następne pytanie: "Którą płytę główną posiadasz? 32A czy 32B?"
Jak to sprawdzić? Zobacz tutaj -> KLIK!
Więc, jeżeli masz wersję 32A - kliknij Tak. A jeżeli nie, masz wersję 32B - kliknij Nie.

8. Teraz aplikacja pobierze resztę plików, potrzebnych do rootowania. Poczekaj chwilkę.
Będą pojawiać się komunikaty o postępie.

9. Po pobraniu - wyskoczy okienko z komunikatem o rozpakowaniu plików na kartę pamięci. Urządzenie musi być podpięte! Klikamy OK/Tak.

10. Następne okienko informuje nas o przesłaniu plików flashrec.apk i recovery.img na kartę pamięci. Klikamy TAK.

11. Teraz musisz uruchomić astro (do pobrania z marketu). Przejdź na kartę pamięci i znajdź "flashrec.apk" oraz "recovery.img". Zainstaluj.

12. Uruchom zainstalowany program i sporządź backup recovery. W puste pole wpisz "/sdcard/recovery.img". Potem "flash".

13. Następny krok to instalacja nowego SPLa oraz przejście w tryb recovery. Kliknij TAK.

14. Następne okienko - kliknij OK.

15. W nowym recovery od AmonRa, kliknij "apply update.zip". Kliknij tak jak skończysz ten punkt.

16. Kiedy flashowanie SPL stoi w miejscu przy formatowaniu cache - wyjmij baterię. Uruchom urządzenie do "Home Screen" czyli tych pulpitów.

17. Teraz czas na SU. Kliknij tak w rentlessie.

18. Później kliknij OK w rentless.

19. Gdy wyskoczy nowe okienko - uruchom ponownie urządzenie (gdy wyskoczy okienko z tą informacją)

20. Po uruchomieniu ponownym możesz przejść do pola EXTRAS w rentless i zainstalować nowy ROM.
Aby zainstalować nowy ROM, przenieś .zip z ROMem do C:/rooting. Wybierz go w rentless i kliknij SEND.
Później przejdź w tryb recovery (Tą metodą albo kliknij "reboot recovery" w Rentlessie. ) i akceptuj update / zrób wipe (zależne od romu).

==============================================================
Root dla tych którzy mają problem z tym wyżej!
==============================================================

1. Pobieramy http://zenthought.org/content/project/flashrec + http://www.megaupload.com/?d=WVN78LHO (recovery dla 32A) lub http://www.megaupload.com/?d=ZAU5IXPI dla 32B.

2. Prześlij 2 pobrane pliki na kartę pamięci - do głównego katalogu! Nie w foldery!

3. Odepnij telefon od USB.

4. Idź d marketu i pobierz jakiś menager plików jak np. Astro czy Linda File Manager.

5. Odnajdź pobranym managerem plików plik FlashRec (ten co pobrałeś na kompa i dałeś na kartę) i zainstaluj go.

6. Uruchom aplikację FlashRec (przed chwilą instalowałeś. Znajdź ją w programach).

7. Pojawi się pole. Wpisz w nie :

/sdcard/recovery-RAv1.2.3H.img

Czyli ścieżkę dostepu do pobranego recovery. Nie pomyl się :)

8. Klikasz "Flash Custom RecoveryImage" i czekasz aż skończy.

9. Wyłączasz magika. Włączasz go ponownie wciskając domek+power. Widzisz nowe recovery. Następnie instalujesz nowy ROM, jak każdy inny. MUSISZ WGRAĆ NOWY ABY MIEĆ ROOT.

==============================================================
Root wg. starszej paczki. Tą metodą rootowałem ale nie pozwoli ona zrootować PerfectSPL!
Na dole pobierz starszą paczkę lub rentless rooter PLUS!

==============================================================


 1. Root, rootowanie jak, co i gdzie. Wersja płyty głównej

Podstawowa sprawa. Bez tego nie wgramy nowego ROMu. Najpierw jednak musimy sprawdzić wersję naszej płyty, a użycie złej metody = brick = pozbycie się telefonu.
Aby to zrobić wyłączamy magika, po czym trzymamy przycisk głośności w dół i włączamy czerwoną słuchawką. Trzymamy tak długo, aż nie pokaże nam się coś takiego:



W górnej części zauważymy dane na temat naszej płyty. Nas interesuje jedynie oznaczenie po "SAPPHIRE PVT". U mnie jest to 32A, czyli jak w większości Polskich magików z orange.
Oprócz tego jak już tu jesteśmy, zobaczymy nasze Radio, HBOOT i inne tego typu. Teraz nam to nie potrzebne.

Rootojemy!

Ja do jego uzyskania użyłem metody rentless. Oto ona:

1. Pobieramy paczkę z tego tematu ->  http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=556200. Aktualna paczka znajduje się na końcu tego postu, na dole! .
Znajduje się tam wszystko co potrzebne nam do Roota. Od odpowiednich plików, pod ADB i sterowniki USB itd.

2. Rozpakuj do jednego folderu, nazwa obojętna jednak najlepiej nazwij ją root, na pulpicie.

3. Wejdź do środka folderu, uruchom Relentless RooterV1.2.exe

4. Kliknij na Get starded.

5. Postępuj wg instrukcji. Jeżeli jednak nie wiesz co dalej robić, czytaj dalej.

===================================================================================

6. Kliknij na EXTRACT

7. Wybierz rodzaj płyty głównej, 32A lub 32B. UPEWNIJ SIĘ KTÓRĄ MASZ.
Po upewnieniu klikaj po kolei w te kółeczka, aż do ostatniego.

8. Przejdź do drugiego menu - ROOTING (to po lewej)

9. Teraz podłącz swojego magika do PC przez kabel USB. Po podpięciu naciśnij USB Drivers.
Po zaisntalowaniu sterowników do kabla USB, musisz włączyć debugowanie USB na Magiku. W tym celu przejdź do menu->ustawienia->aplikacje->tworzenie i zaznacz pole Debugowanie USB.

10. Odłącz magika od USB i podłącz ponownie. Powinna pokazać się informacja o nowych sterownikach (taka chmurka). Jeżeli nie pojawia się - powtórz wszystko od kroku 9!

11. Teraz możemy skopiować recovery.img oraz update.zip na kartę SD. Podłącz magika przez USB i kliknij ROOT FILES w menu aplikacji rentless. Poczekaj aż aplikacja skopiuje pliki.

12. Przejdź do trybu boot-loader'a. Aby to zrobić wyłącz magika, po czym przytrzymaj strzałkę oraz czerwoną słuchawkę, tak długo aż nie pojawi się biały ekran.

13. Przejdź spowrotem do aplikacji rentless. Upewnij się że magik jest podłączony przez USB!
Kliknij na przycisk z napisem FASTBOOT. Uruchomi się wtedy recovery z naszej karty. Gdy pojawi się opcja z możoiwością zatwierdzenia update.zip, kliknij na nią.
Będzie to po angielsku więc się nie przejmuj, że coś jest "nie tak".
< Klikaj do oporu, czasem potrzeba kilka razy. Mi złapało po ok 8 razach! >

14. W tej chwili instaluje sie nowy ROM z ROOTEM. Poczekaj do restartu urządzenia. Potrwa to chwilę, gdyż urządzenie musi się "zdowngradować". Nie spiesz się! Poczekaj aż cały system się uruchomi.

15. Po zbootowaniu, wróć do aplikacji. Kliknij ADB Flash. W tym momencie, recovery się flashuje. Dzięki temu szybciej zainstalujesz nowy ROM, bez powtarzania wszystkich kroków od początku.

16. Teraz musimy zainstalować zmodyfikowane SPL. Potrzebne jest ono do niektórych ROMów, często tych Heromiastych ;)
Upewnij się żę magik jest podłączony do PC i kliknij na przycisk z napisam SPL PUSH.

17. Wyłącz magika.

18. Wciśnij przycisk DOMEK + czerwona słuchawka. Przeniesie Cię to do recovery. Przejdź do opcji "Apply update.zip" i ją wybierz.

19. Po instalacji i reboocie MASZ JUŻ PEŁNY ROOT!

20. Lecz to nie koniec. Musimy uzyskać prawa Administratora na naszym urządzeniu. Przejdź do zakładki LOCAL ROOT, tej po lewej.
Aby uzyskać taki dostęp, potrzebujemy zmienić kilka plików. Podłącz magika, i wybierz w programie SU PUSH.

21. Koniec. Teraz możesz się cieszyć :)

===================================================================================

Myślę że wszystko jasno opisałem :)
Jest to według mnie najprostsza metoda.

Jeżeli widzisz błąd lub nie wiesz co zrobić, nie rozumiesz czegoś - napisz tutaj lub mi na PW. :)

Pozdrawiam Damian.

////////////////////

AKTUALNE PACZKI

////////////////////

Rentless z perfectSPL! Najnowszy - Paczka m.in. dla PerfectSPL
Rentless Rooter Plus - Starszy Rentless. Bez perfectSPL!



« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2010, 09:59:50 wysłana przez Damianoo »

PDAclub.pl

ROOT na Magiku 32A/32B PerfectSPL
« : Listopad 25, 2009, 21:00:11 »
R E K L A M A:


Offline mr.arek

  • Newbie
  • Wiadomości: 42
Odp: [Dla początkujących] ROOT na Magiku 32A/32B PerfectSPL - UPDATE!!!
« Odpowiedź #1 : Grudzień 01, 2009, 17:54:22 »
Jak mam sprawdzić czy mam PerfectSPL czy zwykły SPL?

« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2009, 18:13:27 wysłana przez mr.arek »

Offline marcinl

  • DWBKH
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
  • VIP Level: 735
Odp: [Dla początkujących] ROOT na Magiku 32A/32B PerfectSPL - UPDATE!!!
« Odpowiedź #2 : Grudzień 01, 2009, 18:03:16 »
przy wyłączonym telefonie wciskasz włączenie razem ze strzałką (cofnięcia)
jak pojawi się w 2 linii HBOOT-1.33.0009 (SAPP10000) to nie masz P SPL
jak pojawi się tam HBOOT-1.33.0010 (SAPP10000) to masz


Offline mr.arek

  • Newbie
  • Wiadomości: 42
Odp: [Dla początkujących] ROOT na Magiku 32A/32B PerfectSPL - UPDATE!!!
« Odpowiedź #3 : Grudzień 01, 2009, 20:59:33 »
Dobra, chyba mi się udało, pojawiło mi się:
HBOOT-1.33.2005 (SAPP10000)
CPLD-12
RADIO-3.22.20.17
Apr 20 2009, 15:30:43


Mam nadzieje, że wszystko zrobiło się OK.
Dzięki.


Offline marcinl

  • DWBKH
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
  • VIP Level: 735
Odp: [Dla początkujących] ROOT na Magiku 32A/32B PerfectSPL - UPDATE!!!
« Odpowiedź #4 : Grudzień 01, 2009, 21:04:43 »
jak działa to pewnie tak,
a rootowałeś czy od razu zmieniałeś rom i na jaki?


Offline mr.arek

  • Newbie
  • Wiadomości: 42
Odp: [Dla początkujących] ROOT na Magiku 32A/32B PerfectSPL - UPDATE!!!
« Odpowiedź #5 : Grudzień 01, 2009, 21:27:25 »
No niby działa bez zmian.
Zastosowałem się tylko do instrukcji "po staremu" DAMIANOO (miałem wersje SPL tę z końcówką 9) wielkie dzięki dla DAMIANOO ;)
Ale nie zrobiłem jeszcze zmiany ROm`u
Nie chcę coś spartolić
Dlatego też stąd moje pytanie jak dalej zmienić ROM?


Offline bletz

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 84
  • Sprzęt: HTC Magic
Odp: [Dla początkujących] ROOT na Magiku 32A/32B PerfectSPL - UPDATE!!!
« Odpowiedź #6 : Grudzień 01, 2009, 22:00:20 »
Najprostszym sposobem na ROOT jest chyba ten (tzw 1-click root):
http://theunlockr.com/2009/08/29/how-to-root-the-htc-magic-in-one-click/

Wgrywanie ROMów:
http://theunlockr.com/2009/08/29/how-to-load-a-custom-rom-on-your-htc-magic/

Dziś, najpóźniej jutro go przetestuje.
 

SPL: Engineerings 1.33.2010
Rom: CyanogenMod v4.2.7.1
Recovery: Amon_RA Recovery v1.3.2H

Offline marcinl

  • DWBKH
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
  • VIP Level: 735
Odp: [Dla początkujących] ROOT na Magiku 32A/32B PerfectSPL - UPDATE!!!
« Odpowiedź #7 : Grudzień 01, 2009, 22:46:57 »
Najprostszym sposobem na ROOT jest chyba ten (tzw 1-click root):
http://theunlockr.com/2009/08/29/how-to-root-the-htc-magic-in-one-click/

Wgrywanie ROMów:
http://theunlockr.com/2009/08/29/how-to-load-a-custom-rom-on-your-htc-magic/

Dziś, najpóźniej jutro go przetestuje.
 


to daj znać, bo tu na forum chyba nikt tym "łan klik" nie robił, albo mi to umkneło


Offline bletz

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 84
  • Sprzęt: HTC Magic
Odp: [Dla początkujących] ROOT na Magiku 32A/32B PerfectSPL - UPDATE!!!
« Odpowiedź #8 : Grudzień 01, 2009, 23:08:34 »
Cytuj
to daj znać, bo tu na forum chyba nikt tym "łan klik" nie robił, albo mi to umkneło


ROOT poszedł na razie nie zmieniam ROMu bo nie znam wszystkich dostępnych opcji i nie wiem który wybrać.
Gdy włączyłem telefon HOME + SŁUCHAWKA wyskoczyło menu z większą ilością pozycji, (bez ROOTA były trzy) więc chyba wszystko jest OK.
Szybko i bezboleśnie.

Warto dodać że miałem/mam? SPL z końcówką xxx10 - czyli Perfect SPL.

« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2009, 23:12:32 wysłana przez bletz »
SPL: Engineerings 1.33.2010
Rom: CyanogenMod v4.2.7.1
Recovery: Amon_RA Recovery v1.3.2H

Offline damianpiwowarski

  • Ekspert Android
  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
  • VIP Level: 10
Odp: [Dla początkujących] ROOT na Magiku 32A/32B PerfectSPL - UPDATE!!!
« Odpowiedź #9 : Grudzień 02, 2009, 15:45:20 »
To napisz drugi poradnik :ok:
PS. Nie wiem jak tu, ale z tym 1-click na G1 były problemy i nie wszystko właziło. Sprawdź w kilku aplikacjach czy wszystko ładnie działa


Offline KrzysztofM

  • Newbie
  • Wiadomości: 13
Odp: [Dla początkujących] ROOT na Magiku 32A/32B PerfectSPL - UPDATE!!!
« Odpowiedź #10 : Grudzień 06, 2009, 00:20:18 »
Robielem One clik i dupa nie dziala, wszystko robie jak w filmiku na youtube mam perfectspl moze daltego.
Choc koles ktry to pisze upiera sie ze dziala.


Offline mr.arek

  • Newbie
  • Wiadomości: 42
Odp: [Dla początkujących] ROOT na Magiku 32A/32B PerfectSPL - UPDATE!!!
« Odpowiedź #11 : Grudzień 06, 2009, 08:00:41 »
Dzięki Damianoo, tak jak mówiłeś zmiana nazwy ROMu na update.zip pomogła.
Mam już HERO tyle, że wersję 1,5. Nie mogę znaleźć tej 2,1, o której piszecie i która ma PL.
Jeśli wie gdzie ją znaleźć proszę o info - oczywiście tą z PL - mr.arek@onet.eu
Pozdrawiam

ps. zaczynam inaczej już patrzeć na tego ANDROIDa ;)


Offline marcinl

  • DWBKH
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
  • VIP Level: 735
Odp: [Dla początkujących] ROOT na Magiku 32A/32B PerfectSPL - UPDATE!!!
« Odpowiedź #12 : Grudzień 06, 2009, 08:58:19 »
to zrób wg powyższej instrukcji dla Perfect SPL


Offline mati999

  • Newbie
  • Wiadomości: 26
  • Sprzęt: HTC Magic / Milestone
Odp: [Dla początkujących] ROOT na Magiku 32A/32B PerfectSPL - UPDATE!!!
« Odpowiedź #13 : Grudzień 12, 2009, 10:59:17 »
witam!
chcialem zmienic sobie rom z myHERO na GyDa i po uruchomieniu telefonu HOME+POWER telefon zatrzymuje sie na logo orange i nic nie robi co jest nie tak?
dzieki za pomoc


Offline damianpiwowarski

  • Ekspert Android
  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
  • VIP Level: 10
Odp: [Dla początkujących] ROOT na Magiku 32A/32B PerfectSPL - UPDATE!!!
« Odpowiedź #14 : Grudzień 12, 2009, 12:19:46 »
ale myHero działał bez problemu?

Powodów wiele może być, może WIPE było potrzebne ,  źle ściągnięta paczka etc.
Zrób WIPE i zainstaluj od nowa.



Offline mati999

  • Newbie
  • Wiadomości: 26
  • Sprzęt: HTC Magic / Milestone
Odp: [Dla początkujących] ROOT na Magiku 32A/32B PerfectSPL - UPDATE!!!
« Odpowiedź #15 : Grudzień 12, 2009, 18:57:45 »
myHERO dzialal bez problemu. probowalem wgrywac recovery inne i nie chce sie wgrac? pisze downloading boot.img i nic nie robi


Offline damianpiwowarski

  • Ekspert Android
  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
  • VIP Level: 10
Odp: [Dla początkujących] ROOT na Magiku 32A/32B PerfectSPL - UPDATE!!!
« Odpowiedź #16 : Grudzień 12, 2009, 19:32:16 »
To chcesz recovery zmienić czy rom?

Co do recovery - ja przy zmianie na to AMOnRa to musiałem z pomocą kompa robić.

Ale GyDa można przez "update.zip" zmienić, czyż nie ?  :mysli:


Offline mati999

  • Newbie
  • Wiadomości: 26
  • Sprzęt: HTC Magic / Milestone
Odp: [Dla początkujących] ROOT na Magiku 32A/32B PerfectSPL - UPDATE!!!
« Odpowiedź #17 : Grudzień 12, 2009, 21:37:29 »
no rom ofkors:) ale nie chce mi wejsc w recovery wiec myslalem ze jest cos skopany:/ i dlatego probowalem podmienic go taka jak jest to w opisane na wiki. ale podmienic tez nie moge. telefon chodzi normalnie, ale jak daje home+power to zatrzymuje sie na logo orange. jsk uruchomie back+power to wchodzi. o co kaman?


Offline Krzysiecw

  • Ekspert HTC Magic
  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2415
  • HTC
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Diamond
Odp: [Dla początkujących] ROOT na Magiku 32A/32B PerfectSPL - UPDATE!!!
« Odpowiedź #18 : Grudzień 12, 2009, 22:27:27 »
no rom ofkors:) ale nie chce mi wejsc w recovery wiec myslalem ze jest cos skopany:/ i dlatego probowalem podmienic go taka jak jest to w opisane na wiki. ale podmienic tez nie moge. telefon chodzi normalnie, ale jak daje home+power to zatrzymuje sie na logo orange. jsk uruchomie back+power to wchodzi. o co kaman?


O to ze aby wejsc ro recovery w celu przeflashowania ROMu korzystsz właśnie z kombinacji BACK+POWER ;)


Offline damianpiwowarski

  • Ekspert Android
  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
  • VIP Level: 10
Odp: [Dla początkujących] ROOT na Magiku 32A/32B PerfectSPL - UPDATE!!!
« Odpowiedź #19 : Grudzień 12, 2009, 23:02:50 »
Coś zwaliłeś, jak nie możesz wejść w recov.
Przeflaszuj na nowe recovery przez fastboot, BACK+POWER i potem ROM pakuj


Offline Krzysiecw

  • Ekspert HTC Magic
  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2415
  • HTC
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Diamond
Odp: [Dla początkujących] ROOT na Magiku 32A/32B PerfectSPL - UPDATE!!!
« Odpowiedź #20 : Grudzień 13, 2009, 00:33:19 »
Coś zwaliłeś, jak nie możesz wejść w recov.
Przeflaszuj na nowe recovery przez fastboot, BACK+POWER i potem ROM pakuj


Damiano ale jemu wchodzi w recovery jak przycisnie back+power ;) A z tego co wiem to własnie wtedy ma do niego wchodzic :)


Offline bieski

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 656
Odp: [Dla początkujących] ROOT na Magiku 32A/32B PerfectSPL - UPDATE!!!
« Odpowiedź #21 : Grudzień 13, 2009, 08:46:25 »
recovery jest HOME + POWER, a pod BACK + POWER jest fastboot.


Offline mati999

  • Newbie
  • Wiadomości: 26
  • Sprzęt: HTC Magic / Milestone
Odp: [Dla początkujących] ROOT na Magiku 32A/32B PerfectSPL - UPDATE!!!
« Odpowiedź #22 : Grudzień 13, 2009, 09:20:22 »
udalo sie wgrac recovery tak jak wg opisu "root one click" teraz dziala wszystko ok, rom zmieniony


Offline specjals

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 454
  • Pocket-Fallout-Lover
    • StrefaUIQ
  • Sprzęt: MotoA925, note 2, HTC Flyer, Note 4 +gear2.0
Odp: [Dla początkujących] ROOT na Magiku 32A/32B PerfectSPL - UPDATE!!!
« Odpowiedź #23 : Styczeń 02, 2010, 19:21:49 »
pierwszy raz root'uje, jako ze mam z orange fona to 1 metodą ;)
Cytuj
15. W nowym recovery od AmonRa, kliknij "apply update.zip". Kliknij tak jak skończysz ten punkt.


i mam problem z tym pkt.. wyskakuje mi na ekracnie wykrzyknik  w trojkacie i obok mala grafe przedstawiajaca magicka..
i ni ma mocy na kliknij "apply update.zip". ;)

wiecie ocb?

zla metoda? (tyle z teg tematu moge przewidywac i zrobilbym ta druga, chociaz mam rom od orange [logo przy starcie magika], ale ne chce czegos roztentegowac wiec poczekam na odp :) )

hmm. metoda dobra..
HBOOT-1.33.0010 (SAPP10000) mam..

a w one click dziwna faza, bo nie poajwia mi sie ten button "flash costam" tylko ten gorny jest szary caly czas. nazwe sprawdzilem itp nspacji nie ma..
jeszcze sieprzyjrze i podlubie moze nie zbrickuje xD

edit:
ok. zrobilem one click. jednak hula. :)
i nie zbrickowalem. teraz juz ede umial. xD

edit2:
no i mam nowego roma. jednak umiem czytac ;)

« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2010, 21:32:45 wysłana przez specjals »
my UIQ Moto A925 - for eva' with me! StrefaUIQ r.i.p.

Offline jarqka

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 818
  • Sprzęt: Honor 7, Honor 8, Iphone 4,5 , iPAQ 214, Ipad 3
Odp: [Dla początkujących] ROOT na Magiku 32A/32B PerfectSPL - UPDATE!!!
« Odpowiedź #24 : Styczeń 30, 2010, 18:39:00 »
Robię wszystko jak w instrukcji odpalam fastboot później update.zip wszystko pięknie robię reboot ładuje się system i odpalam adb flash i nic . ma ktos jakis pomysł  :(

They Use Force To Make You Do What The Deciders Have Decide You Must Do

Offline damianpiwowarski

  • Ekspert Android
  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
  • VIP Level: 10
Odp: [Dla początkujących] ROOT na Magiku 32A/32B PerfectSPL - UPDATE!!!
« Odpowiedź #25 : Styczeń 31, 2010, 16:17:39 »
Hej.

Wszystko od sterowników i systemu zależy. A to upierdliwe jest nie powiem

Dlatego dodałem jeszcze 1 możliwość roota. Nie wymaga ona kompa i działa.
Sprawdź jarqa :)


Offline Sony

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 88
  • Sprzęt: HTC Touch HD, Gigabyte M912M, HP SLATE 2
A mi nie działa żadna metoda - ktoś tu Bugim manipuluje. I to mocno.  :)

Po pierwsze - podłączam Magic'a i wybieram opcję przegrywania plików - mam zainstalowany HTC Sync i druga opcja dotyczy synchronizacji z Outlookiem.

Daję Rooted - i rozpoczyna się ściąganie, przegrywanie i rozpakowanie plików.
Nie mam Astro używam Linda coś tam - TU pierwszy ZONK - muszę odłączyć HTC by odpalić flashrec.a - odpalam i flashuje. Flaszowanie idzie OK.

Podłączm HTC jest widoczny jako dysk - i dalej kontynuję - i KICHA - NIC - otwiera się okno "dosowskie" po czym w nim pojawiają się komunikaty o błędach i nie odnalezieniu "różnych takich".  Kolejne okna i kolejne błędy - po zakończeniu jak roota nie było tak nie ma.

Od 3 dni walczę i powiem jedno : nie wiem co za matoł twierdzi że Android jest lepszy od Windows Mobile????

Aby odpalić głupi program ściągnij menager - super tyle, że mam internet zablokowany - szukaj człowieku WiFi i szukaj debilu w markecie aplikacji. Dodatkowo - jakieś rooty - sruty - kqrczę jak bym chciał códować to bym wrócił do iShita, Jailbreki i inny szmelc. W Windzie podłączenie do kompa, wgranie Aplikacji / ROM'u na kartę i PO SPRAWIE. Co więcej nie zauważyłem by HTC Magic chodził szybciej niż mój stareńki HTC Touch HD - więc o co chodzi z tymi zachwytami ???
HTC Magica dostałem jako telefon służbowy - firma dała mi wybór HTC Magic, Nokia 6700, Samsung Avila, SE C902 - więc wybór był jasny. :D Ale po 3 dniach walki z pier.... Androidem coraz częściej mnie nachodzi chęć wsadzenia Magic'a w pudełko. Najgorsze, że mam jedną kartę SIM, służbową z zablokowanym internetem, bo internet służbowy mam w posatcie drugiej karty SIM z modemem Huewei.

Dobra wylałem żale, wypłakałem się.

Czy ktoś mógł by zrobić INSTRUKCJĘ, ale taką dla totalnych lamusów? Taką SZCZEGÓŁOWĄ, z opisem co się pokazuje, JAK podłączyć itd? Było by fajnie, bo ja wypróbowałem z 20 sposobów i NIC. Zdołałem doprowadzić go tego, że po pojawieniu się loga Orange nic się nie działo. Na szczęście po wyjęciu batki i wejściu "Home + Power" wybrałem Nandroid restore (miałem backupy) i sprzęt ruszył. Więc błagam niech ktoś mi pomoże - bo zaczynam snuć palny wysłania Wąglika do siedziby Google w zemście za popaprany system. Boże co bym dał za łatwość uruchamiania Aplikacji i Flashowania z Windows Mobile.


Offline jarqka

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 818
  • Sprzęt: Honor 7, Honor 8, Iphone 4,5 , iPAQ 214, Ipad 3
Ech.... żebym ja się zaraz nie wyżalił na Twoja ortografię  :sleepy:
Wogóle ciężka sprawa w Twoim Magicu chyba nie da się włożyć innej karty sim szczególnie tej drugiej która masz z internetem.
Chcesz pomocy podaj informacje zacznij od podstaw czyli jaki spl

They Use Force To Make You Do What The Deciders Have Decide You Must Do

Offline marcinl

  • DWBKH
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
  • VIP Level: 735
sprawdziłeś jakiego masz spl'a?


Offline Sony

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 88
  • Sprzęt: HTC Touch HD, Gigabyte M912M, HP SLATE 2
Tak - Perfect SPL - na pierwszej stronie tego wątku Marcinl napisał :

jak pojawi się tam HBOOT-1.33.0010 (SAPP10000) to masz

A mi się pojawiło po wciśnięciu Back + Power :

SAPPHIRE PVT 32A (czyli mam płytę 32A co jest logiczne, bo mam 288 MB i fon z Orange Polska)

W drugiej lini mam :

HBOOT-1.33.0010(SAPP10000) Więc mam Perfect SPL

Dalej mam :

CPLD-12
RADIO-3.22.20.17
Jun 2 2009, 17:28:28